Distribuie articolul:

TAI CHI CHUAN, un dans energertic de viață lungă

Arta marțială chineză Tai Chi Chuan ce datează de aproximativ 300 de ani se baza, inițial, pe exersarea mânuirii energiilor vitale. În prezent, este un tip de gimnastică dansată care promovează dezvoltarea energiei interne prin mișcări blânde, lente și respirație profundă. La nivel psihic, tehnica reduce stresul, anxietatea și oboseală, fapt pentru care este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau sex.

Originile Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan-ul s-a dezvoltat în provincia Henan, în sânul familiei Chen, acum 300 de ani. Fondatorul stilului este considerat Chang San-feng, maestru în arte marțial și Taoist, care a practicat și predat în templul Shao Lin. Conform tradiției, existau 13 mișcări de bază, care de-a lungul timpului au fost extinse, ajungandu-se la un set de 108 mișcări .

În ce constă ?

Tai Chi Chuan înseamnă acțiunea (tai) energiei interne (chi), prin palme sau pumni (chuan). Funcționează cu chi prin intermediul practicării de secvențe de mișcări lente numite forme, legate de teoria celor cinci elemente de Ying și Yang și de I Ching. Respirația și concentrarea sunt, de asemenea, importante pentru relaxarea organismului, promovarea echilibrului emoțional și liniștirea minții. Tai Chi Chuan-ul este privit ca o luptă, însă internă : te lupți cu tine însuti, cu propriile blocaje energetice, fizice, emoționale etc. sau de natură psihomentala și emoțională (ignoranță, lene, frică, invidie, orgoliu, resentimente etc). Acestea pot fi anihilate prin cultivarea unei stări de sănătate fizica și psihică excelentă, prin extinderea câmpului cunoașterii și prin abordarea unui mod de viață spiritualizat.

Practica Tai Chi Chuan

Denumit și dans energetic, tehnica în sine constă în executarea unor mișcări înlănțuite, executate încet și blând, care au rolul de a deschide articulațiile și de a întinde musculatura și tendoanele. Mișcarea este continuă și armonioasă, în timp ce respirația este amplă și profundă. În timpul exercițiilor, umerii trebuie să fie relaxați, bazinul vertical, fața ridicată spre cer, iar genunchii, ușor îndoiți. Mai mult, mișcarea trebuie să pornească din centrul organismului, talia fiind cea care mișcă brațele. Această mișcare creează un masaj permanent al tuturor organelor interne. Practica sistematica a Tai Chi Chuan-ului conferă echilibru și o armoniei interioară și exterioară. În timpul efectuării acestor exerciții de viață lungă, concentrarea are un rol deosebit. Când dispare concentrarea, apare durerea, la genunchi, spre exemplu, fapt pentru care practicantul trebuie să se concentreze din nou asupra centrului de echilibru din care izvorăsc toate mișcările.

Beneficiile Tai Chi Chuan

La nivelul organismului, exercițiile Tai Chi Chuan îmbunătățesc coordonarea, flexibilitatea și echilibrul, cresc puterea musculara și rezistenta scheletului, masează organele interne și îmbunătățesc funcționalitatea acestora. Astfel, articulațiile devin elastice, mușchii se detensionează, iar organismul se purifică. Cu alte cuvinte, Tai Chi Chuan contribuie la întinerirea întregului trup, conferind suplețe și agilitate corporală.

În ceea ce privește beneficiile la nivel psihic, tehnica ajută la înlăturarea stresului cotidian, a anxietății și oboselii, întărește voința și deschide sufletul, rafinând și amplificând percepțiile. Deoarece este nevoie de concentrare pentru efectuarea exercițiilor, Tai Chi Chuan stimulează instalarea unei stări predominante de calm lăuntric, armonie și echilibru psihic.

Tai Chi Chuan recomandat pacienților cardiaci

Exercițiile Tai Chi Chuan pot fi efectuate de către orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Mai mult, ele sunt recomandate ca exercițiu aerobic pentru vârstnici și relaxant pentru pacienții cardiaci. În cazul femeilor gravide în luni avansate, vor evita anumite mișcări ce presupun încordarea perineului sau aplecări. De asemenea, persoanele care au probleme articulare grave sau dureroase, vor începe să practice cu precauție, fară a forța articulațiile membrelor inferioare. Tai Chi Chuan este contraindicat în stările acute de intoxicație, febră sau orice urgență organică, cel puțin în puseul acut.

Sursa doctor.info.ro

Distribuie articolul: