New START din 2010 este singurul acord de control al armelor nucleare rămas între Statele Unite și Rusia, dar urmează să iasă din vigoare în februarie 2026.
Vladimir Putin a declarat în 2023, la un an după invazia Ucrainei, că Rusia va înceta să pună în aplicare tratatul atât timp cât Statele Unite vor continua să ajute la apărarea Ucrainei – legând soarta controlului armelor nucleare de o chestiune străină pentru prima dată în cei aproape 60 de ani de negocieri nucleare dintre Moscova și Washington, potrivit Foreign Affairs.
China are peste 500 de focoase nucleare și crește producția de sisteme de lansare. Departamentul american al Apărării a estimat că, până în 2035, China va achiziționa până la 1 500 de focoase.
Astfel, în viitorul apropiat, Statele Unite s-ar putea confrunta cu două puteri nucleare, Rusia și China, care dispun de un număr similar de arme.
Dacă Statele Unite ar fi forțate să instaleze mai multe focoase pe rachete, ar depăși limitele stabilite în NewSTART, Rusia ar putea face același lucru și ar începe o formă de cursă a înarmărilor.
China prezidează în prezent forumul celor cinci țări alcătuit din statele cu arme nucleare desemnate în TNP (China, Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite).
Beijingul cunoaște problemele și mizele negocierilor nucleare și ceea ce este necesar pentru menținerea stabilității strategice. Cu toate acestea, s-a împotrivit cu încăpățânare continuării negocierilor. Doar atunci când Washingtonul și Moscova își vor reduce arsenalele nucleare, spun adesea diplomații chinezi, va fi timpul să discutăm.
Arta negocierii
Deși Donald Trump pare dornic să discute cu Xi Jinping, nu este clar dacă acordă o prioritate la fel de mare negocierilor nucleare cu China pe cât o acordă negocierilor cu Rusia.
Cel mai bun mod de a proceda pentru Washington este de a purta două negocieri paralele. Prima ar fi cu Rusia, pentru a prelungi limitele New START dincolo de februarie 2026 și apoi pentru a căuta limite suplimentare pentru toate focoasele nucleare, desfășurate și nedesfășurate.
Trump a făcut un pas semnificativ în această direcție în primul său mandat, când l-a convins pe Putin să accepte, în principiu, înghețarea tuturor stocurilor de focoase nucleare existente.
A doua negociere, cu China, axată pe controlul armelor nucleare, ar trebui să înceapă cu un angajament al Bijingului de a nu construi sau desfășura suficiente focoase nucleare pentru a submina limitele New START.
Schimburile de date, notificarea activităților precum testarea rachetelor, definițiile comune ale termenilor legați de armele nucleare și o mai bună comunicare în caz de criză ar putea face parte din pachet.
Prin reducerea tentației aliaților de a-și construi propriile arme nucleare și prin oprirea unei noi curse a înarmărilor cu China și Rusia, Trump poate ține sub control amenințarea nucleară.
Sursa national.ro