Distribuie articolul:

 

Veste proastă despre facturile la electricitate

Începând cu 1 iulie, facturile la electricitate pentru consumatorii casnici vor înregistra creșteri semnificative, odată cu expirarea perioadei de plafonare stabilite de Guvern. Analiza realizată de Profit.ro indică faptul că ofertele concurențiale ale principalilor furnizori se situează între 1,45 și 1,6 lei/KWh, preț final, incluzând taxele. Singura excepție o reprezintă Hidroelectrica, care, în ciuda unei majorări de 60% a prețului energiei active, oferă un tarif mai redus, de 1-1,1 lei/KWh.

Dacă Guvernul nu adoptă măsurile promise pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, impactul asupra facturilor va fi semnificativ. O gospodărie cu un consum lunar sub 100 KWh va plăti de 2,3 ori mai mult decât în prezent, unde prețul plafonat este de 0,68 lei/KWh. Pentru consumatorii care se încadrează între 100 și 255 KWh/lună, factura va fi aproape dublă.

Ofertele furnizorilor

Ofertele furnizorilor de energie electrică pentru populație prevăd un preț al energiei active de aproximativ 0,8 lei/KWh, aproape dublu față de cel practicat de Hidroelectrica (0,45 lei/KWh). Dintre principalii furnizori:

  • E.ON propune un tarif al energiei active de 0,83 lei/KWh, ceea ce duce prețul final la peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zona de distribuție.
  • PPC (fosta Enel) oferă un tarif de 0,79 lei/KWh, cu un preț final între 1,44 și 1,53 lei/KWh.
  • Electrica propune un preț al energiei active de 0,80 lei/KWh, cu un tarif final între 1,45 și 1,53 lei/KWh.
  • Premier Energy nu a publicat oferte pe site-ul ANRE, dar clienții companiei au primit notificări cu tarife similare, având un preț al energiei active de 0,82 lei/KWh și un preț final de 1,54 lei/KWh.România a încheiat anul 2024 pe locul trei în clasamentul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană, cu un preț mediu de 103,5 euro/MWh, depășită doar de Irlanda și Italia. Piața pentru ziua următoare, operată de OPCOM, este esențială pentru consumatorii finali, aproximativ 38,37% din consumul intern fiind tranzacționat prin aceasta în 2024.Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț pentru consumatorii casnici, a anunțat o majorare a prețului energiei active cu 60%, de la 0,28 lei/KWh la 0,45 lei/KWh, ceea ce va duce prețul final, cu taxe incluse, la peste 1 leu/KWh. Noul tarif se va aplica atât noilor clienți, cât și celor cu contracte în derulare, aceștia din urmă urmând să fie notificați. În lipsa unui acord, clienții au dreptul să rezilieze contractul.

Sursa cotidianu.ro

Distribuie articolul: