Useriștii vor să impună și mai multă cenzură pe rețelele sociale, completând actul normativ de cenzură totală pregătit de Guvern. Practic, cei de la USR vor să impună Tik Tok să-și adapteze algoritmii astfel încât să învețe narativul oficial și să blocheze orice postare care iese din acest cadru, pe care trebuie să o considere inducere în eroare pe teme majore de interes național. În expunerea de motive a proiectului de lege, USR îl citează chiar pe Marian Enache, președintele CCR.
Rețeaua de socializare Tik Tok a încurcat-o. Useriștii au elaborat un proiect de lege prin care impune rețelei să creeze alți algoritmi care să recunoască postările care contravin narativului oficial și să limiteze propagarea acestora la doar 150 de persoane.
Motivul principal invocat este că raportările celor care veghează la implementarea narativului oficial nu reușesc să facă față noianului de mesaje critice, astfel că este nevoie de intervenția inteligenței artificiale. În acest sens, furnizorilor de rețele sociale li se va impune limitarea propagării conținutului cu potențial periculos, care instigă la ură și violență, dezinformează periculos pe subiecte de interes național, manipulează informații cu scopul inducerii în eroare pe teme majore – așa cum este el încadrat de algoritmii de inteligență artificială, prin reducerea în cadrul algoritmului de propagare a metricii de transmitere pentru astfel de tipuri de conținut.
Totodată, rețelele sociale trebuie să interzică monetizarea în asemenea cazuri (astfel de conținut să nu poată fi promovat contra-cost) și să elimine din platforma respectivă conținutul ilegal, asa cum este el definit de Regulamentul UE2022/2065, după un scurt interval de carantină în care este procesat și clasificat corespunzător.
Prejudiciezi, dar mai puțin
Potrivit parlamentarilor USR, libertatea de exprimare nu este alterată prin proiectul de lege inițiat, fiind chiar garantată în continuare, pentru că utilizatorii ar fi în continuare liberi să se exprime absolut cum consideră, doar că, în momentul în care conținutul generat este încadrat ca fiind cu potențial să instige la ură, la violență, să dezinformeze pe teme majore, să manipuleze informații false cu scopul inducerii în eroare pe subiecte de interes național, acest conținut să nu se propage la mai mult de 150 de persoane.
”Astfel, ești liber să spui orice, însă dacă ceea ce spui tu este de natură să prejudicieze grav populația, mesajul tău se va transmite doar la un număr foarte mic de destinatari. În cazul conținutului ilegal, clasificare reglementată clar de Regulamentul UE2022/2065, acesta trebuie să fie eliminat în 15 minute de la publicare, interval de carantină în timpul căruia este procesat și analizat. În fața malițiozității algoritmilor de inteligență artificială trebuie luptat tot cu algoritmi de inteligență artificială, nu cu mâinile goale, printr-o procedura nescalabilă, în care pentru fiecare tip de conținut considerat ilegal un utilizator trebuie să facă câte o sesizare. lar pentru aceasta, un guvern puternic are nevoie de instrumente prin care să acționeze rapid, nu de proceduri nescalabile prin care luptă cu pixul pe registru pentru fiecare tip de conținut ilegal”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Așa cum a spus și președintele CCR
Inițiatorii proiectului îl citează chiar pe Marian Enache, care a apreciat ca fiind sub-reglementată zona platformelor sociale, observând o serie de riscuri care derivă în societate.
„Platfomele social-media, fiind subreglementate, se situează într-o zonă volatilă, care pot genera o manipulare a informației și o dezinformare masive, dificil de decriptat într-un timp record, sau relativ scurt. Platformele de social-media, prin algoritmii inteligenței artificiale, pot juca un rol determinant în procesul de influențare a alegerilor, sau a altor tipuri de activități, dacă ele nu sunt reglementate juridic și nu îndeplinesc condiția transparenței, caracteristică intrinsecă a oricărei democrații”, afirma Marian Enache, citat de parlamentarii USR. Tehnic, se poate extrage bucata nocivă și lăsa bucata utilă, trebuie doar reglementare în acest sens, ne spun useriștii.
Sursa national.ro