Se trece iar la cash! Parlamentarii vor să limiteze, prin lege, tranzacțiile electronice.
Un semnal deosebit de puternic este dat de statul elvețian pentru întreaga piață financiară, iar acesta ar putea avea ecou puternic în mai multe țări europene, poate chiar și în România. Este vorba despre schimbarea legislației în țara băncilor, în favoarea numerarului.
Deși Elveția este recunoscută ca fiind poate cel mai avansat stat european din perspectiva pieței bancare, autoritățile se gândesc serios să înceapă să protejeze mai mult numerarul.
Astfel, primii pași în acest sens au fost deja făcuți, ținând cont de faptul că deputaţii elveţieni au votat miercuri în favoarea înscrierii în Constituţie a numerarului, cu 185 de voturi pentru și doar 6 împotrivă.
Acest proiect de lege urmează să ajungă, în cel mai scurt timp, și pe masa senatorilor. Urmează să vedem care va fi decizia lor, dar este foarte probabil ca inițiativa să primească undă verde, date fiind argumentele care o susțin.
Totul a pornit de la o mișcare numită Libertate Elveția (MLS), formată în mare parte din opozanți ai restricțiilor COVID-19, care a cerut printr-un referendum ca numerarul să fie protejat prin Constituție. Deși guvernul s-a opus unui referendum, a venit cu o variantă proprie de lege, recunoscând că numerarul joacă un rol esențial în economie și societate.
Conform unui studiu Swiss Payment Monitor, plățile mobile (telefoane, smartwatch-uri, tablete) au devenit principala metodă de plată, ajungând la 30,7% din totalul tranzacțiilor în perioada octombrie-noiembrie 2024. Spre comparație, cardurile de debit reprezintă 24,4%, iar numerarul doar 24,2%.
Cu toate acestea, șeful Băncii Naționale Elvețiene, Martin Schlegel, a subliniat că banii fizici rămân o soluție sigură, mai ales în situații critice, cum ar fi penele de curent sau problemele tehnice ale sistemelor electronice. Banca centrală pregătește chiar o nouă serie de bancnote, semn că Elveția nu renunță la cash prea curând.
Deocamdată, proiectul de lege mai are de trecut și prin Senat, dar mesajul e clar: în Elveția, numerarul nu doar că supraviețuiește, ci devine o prioritate națională!
Rămâne de văzut dacă această decizie luată în Elveția va influența în vreun fel mișcările din alte state, însă este destul de posibil să se nască un curent, dacă autoritățile de aici chiar vor adopta aceste modificări și practic vor frâna evoluția plăților digitale în favoarea clasicului numerar.
Sursa playtech.ro