Distribuie articolul:

Postul Paștelui este cel mai lung și mai strict din întreaga an. Pe parcursul acestui post, consumul de produse de origine animală este interzis. De asemenea, peștele nu este permis, cu două excepții în care se face dezlegare.

Postul este o practică menită să aducă purificare atât spirituală, cât și fizică. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă oferă anumite excepții pentru persoanele care se află în situații speciale. Astfel, persoanele cu afecțiuni cronice sunt sfătuite de nutriționiști să evite postul, deoarece acesta poate deteriora starea lor de sănătate.

Mai exact, postul nu este indicat pentru persoanele care suferă de afecțiuni digestive, cardiovasculare sau diabet zaharat, deoarece acestea au un regim alimentar bine definit de către medicul curant, care trebuie urmat cu strictețe. În cazul acestor afecțiuni, respectarea dietei reprezintă mai mult de 50% din tratament, iar postul poate deteriora starea de sănătate.

Nici copii nu ar trebui să țină post

Mai exact, copiii sub 16 ani nu ar trebui să țină postul Paștelui. Datorită dezvoltării lor fizice și a nevoilor nutriționale specifice acestei etape de creștere, restricțiile alimentare severe nu sunt recomandate pentru ei.

Mai mult,Femeile gravide și mamele care alăptează necesită o dietă echilibrată pentru a-și menține sănătatea și a sprijini dezvoltarea copilului. Din acest motiv nu este recomandat să țină post.

Postul Paștelui nu trebuie ținut de persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă, în special cele cu probleme de sănătate sau cu o constituție fizică mai fragilă, pot avea dificultăți în urma unui post sever. În astfel de situații, li se recomandă să adopte o alimentație care să corespundă nevoilor lor și să se concentreze pe bunăstarea lor.

Există anumite categorii de persoane care nu ar trebui să țină post și anume cei care desfășoară o muncă fizică intensă. Cei care se află în călătorii lungi sau care se angajează în activități solicitante trebuie să aibă o alimentație mai bogată. Cei care aleg să respecte postul Paștelui o fac pe propria răspundere.

Postul Paștilor, cunoscut și sub denumirile de Păresimile sau Patruzecimea, reprezintă perioada de post care precede Învierea Domnului. Acesta este cel mai lung și mai sever dintre cele patru posturi de lungă durată ale Bisericii Ortodoxe.

Sursa evz.ro

Distribuie articolul: