UE dă liber la viermi de mâncat
Din 10 februarie, pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană luna trecută.
Firma franceză Nutri’Earth are exclusivitate pentru a introduce pe piață pudra pentru următorii 5 ani, conform aceluiași regulament care este obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.
Este al patrulea aliment derivat din insecte aprobat de CE și introdus pe lista „Novel Food” (aliment nou). Conceptul este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente.
Comisia Europeană susține că diversificarea ofertei alimentare cu hrană din insecte contribuie pozitiv la mediu și la sănătate, răspunzând în același timp cererii în creștere de proteine din rândul clasei de mijloc, în condițiile creșterii costurilor economice și de mediu ale producției de proteine animale.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră consumul de alimente pe bază de viermi galbeni de făină drept „sigur”.
Tot ANSA amintește, însă, că noua decizie a CE a provocat controverse în cadrul Parlamentului European, unde europarlamentarii Alexander Bernhuber (PPE) și Laurence Trochu (CRE) au încercat să se opună acestei autorizări ridicând o obiecție la adresa acestui act pe care-l consideră o insultă pentru fermierii europeni, dar fără succes. Obiecția a fost respinsă de Comisia pentru Mediu (ENVI) cu un avantaj de doar câteva voturi, conform ANSA.
Conform publicației poloneze Rzeczpospolita, câțiva comercianți polonezi desfac deja produse pe bază de insecte, așa cum sunt batoanele cu proteine din greieri și snacks-uri ce conțin viermi de făină. Firma poloneză HiProMine, care produce larve de insecte pentru hrana animalelor, se află în creștere rapidă și își extinde operațiunile, mai notează cotidianul polonez.
Sursa jurnalul.ro