Distribuie articolul:

 

Comisia Europeană a decis să ne taie din facturile la energie electrică.

Comisia Europeană intervine pe piața de energie europeană cu o serie de recomandări pentru statele membre ale Uniunii Europene, deci aceste indicații vor viza și România și vor influența costul facturilor pe care le plătim cu toții. Sunt vești bine, dacă planul Executivului comunitar va ajunge să fie aplicat!

Concret, Comisia Europeană a lansat miercuri un amplu plan de măsuri prin intermediul căruia își dorește ca piața de energie să se simplifice în favoarea consumatorilor din toate statele membre care îl vor pune în aplicare.

Poate cea mai importantă măsură care îi interesează pe români este aceea că Executivul comunitar va recomanda statelor membre să reducă taxele naționale pe electricitate. De asemenea, europenii vor recomanda statelor membre UE să le permită consumatorilor să schimbe mai ușor furnizorii pentru a alege oferte de energie mai ieftine. Sunt, deci, beneficii evidente pentru consumatorii de energie din UE, deci și pentru români, care au astfel mari șanse să ajungă să plătească facturi finale mai mici decât în alte țări ce nu vor aplica regulamentul, dacă anumite taxe vor fi diminuate sau eliminate de stat.

Planul Comisiei Europene mai prevede menținerea angajamentului de a susține contractele de furnizare pe termen lung, deoarece acestea ajută la reducerea dependenței facturilor la energie electrică de fluctuațiile mari și imprevizibile ale prețului gazelor. Totodată, pentru a diminua tarifele de rețea incluse în factura de energie, Comisia va propune o metodologie menită să asigure că aceste tarife reflectă corect costurile reale ale sistemului energetic, încurajând astfel o utilizare mai eficientă a infrastructurii energetice.

Per ansamblu, UE pregătește un mecanism de garantare menit să reducă riscurile asociate investițiilor în eficiența energetică. Acest sistem, dezvoltat în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, va facilita accesul consumatorilor la echipamente și produse mai performante, cu o durată de viață extinsă, sprijinind astfel tranziția către un consum mai sustenabil.

UE are planuri și mai mari pe piața de energie

În paralel, Comisia Europeană anunță că va intensifica monitorizarea pieței gazelor din UE, colaborând îndeaproape cu Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și autoritățile naționale. Obiectivul este clar: identificarea cauzelor prețurilor excesive, care afectează competitivitatea industriei europene.

Pentru a contracara aceste costuri ridicate, UE își propune să colaboreze cu furnizori de încredere pentru a asigura importuri suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) la prețuri mai competitive, oferind astfel o alternativă viabilă pentru stabilizarea pieței energetice.

Sursa playtech.ro

Distribuie articolul: