fbpx
Distribuie articolul:

În timp ce, forțate de Green Deal, statele Uniunii Europene și-au redus utilizarea combustibililor fosili, unele mai mult decât altele, evident, producția globală de energie pe cărbune a explodat. Maximul istoric din 2023 a fost depășit de maximul istoric din 2024, avertizează Agenția Internațională de Energie (IEA). Mai mult, previziunile pentru 2027 arată că cererea de cărbune se va menține cel puțin la maximul istoric din acest an.

Sacrificarea statelor europene în numele Green Deal și al reducerii emisiilor de CO2 nu va avea niciun efect pozitiv cel puțin asupra narativului cu încălzirea globală. Și asta pentru că, în timp ce micul teritoriu al Uniunii Europene se decarbonizează intens, cu prețul intrării pe drumul fără întoarcere al falimentului, restul lumii își crește major emisiile, aruncând în derizoriu Acordul de la Paris. După maximul istoric al cererii globale de cărbune din 2023, de 8.687 Mt, marcând o creștere anuală de 2,5%, un nou maxim istoric se așteaptă în 2024, când se va depăși 9 Bt.

Anul acesta cei mai mari trei producători – China, India și Indonezia – au atins noi recorduri de producție. China, care reprezintă jumătate din producția globală, va crește producția cu 1% în 2024, în ciuda scăderilor din prima jumătate a acestui an, pe fondul unei campanii de siguranță în Shanxi, cea mai mare provincie producătoare. În India, guvernul stimulează producția de la companii publice, în principal Coal India, precum și producători captivi și comerciali. Ca rezultat, producția va crește cu peste 7%. Producătorii indonezieni, care au beneficiat de cererea internă puternică de cărbune și cererea susținută de pe piețele internaționale, se așteaptă să depășească pentru prima dată 800 Mt, semnalează IEA. Pentru 2027 nu se așteaptă scăderi ale producției, ci, în cel mai bun caz, o stagnare la nivelul maximului istoric din acest an.

În ceea ce privește comerțul internațional de cărbune în volum, este de așteptat ca acesta să atingă un nou maxim istoric în 2024, la 1,55 Bt. Toate categoriile sunt pe cale să stabilească noi recorduri atât în ​​ceea ce privește creșterea, cât și volumul total, și anume cărbunele termic transportat pe mare, cărbunele termic total, cărbunele metalurgic transportat pe mare și cărbunele metalurgic total. La mai bine de doi ani după ce Uniunea Europeană a interzis importurile de cărbune din Rusia și producătorii ruși au deplasat exporturile către est, remanierea fluxurilor comerciale continuă.

”Este dificil de știut efectul extinderii sancțiunilor americane asupra unor producători ruși, care se confruntă, de asemenea, cu blocajele feroviare către piețele de est, tarifele feroviare mai mari, taxele de export și noile taxe de import în unele țări precum China. Alți factori care remodelează fluxurile comerciale includ reluarea exporturilor australiene în China și riscurile de securitate pentru unele rute de transport maritim. În plus, centrul de greutate al pieței continuă să se mute din ce în ce mai mult în Asia, pe fondul colapsului cererii în Europa. Indonezia s-a dovedit din nou a fi cel mai flexibil exportator. După ce au crescut peste 500 Mt în 2023, exporturile indoneziene vor depăși 550 Mt în 2024. Mongolia a devenit al doilea cel mai mare exportator de cărbune metalurgic după Australia, deși rolul său în comerțul global este limitat, deoarece toate exporturile sale merg către China”, se arată într-un raport al IEA.

Pentru 2024 se estimează că cererea globală de cărbune va crește cu 1,0%, aceasta continuându-și schimbarea către est, China, India și țările ASEAN fiind așteptate să consume trei sferturi din cererea totală în 2024, o creștere semnificativă de la aproximativ 35% la începutul secolului. În termeni absoluti, se anticipează că cele mai semnificative creșteri în 2024 au fost în India (cu 70 de milioane sau 6%) și China (cu 56 de milioane sau 1,1%), împreună cu altele precum Indonezia și Vietnam. În schimb, cele mai mari scăderi sunt de așteptat să fi avut loc în Uniunea Europeană (cu 42 Mt, sau 12%) și Statele Unite (scădere cu 18 Mt, sau 5%), sectorul de producere a energiei electrice principalul motor, mai precizează IEA.

Sursa national.ro

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *