Colegiul Medicilor din România a depus actele de chemare în judecată a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Care este motivul?
Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunțat că a depus actele de chemare în judecată a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). CMR solicită instanței obligarea CNAS de a furniza Nota de fundamentare a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, pe domenii de asistență, propusă Ministerului de Finanțe pentru întocmirea Bugetului de Stat și Bugetului de Asigurări Sociale pentru anul 2025, precum și Proiecția/limitele bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate pentru anii 2025 și 2026.
„Colegiul Medicilor din România a depus actele de chemare în judecată a CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin care se solicită instanței:
1. să obligați pârâta CNAS să furnizeze CMR informațiile de interes public constând în Nota de fundamentare a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, pe domenii de asistență, propusă Ministerului de Finanțe pentru întocmirea Bugetului de Stat și Bugetului de Asigurări Sociale pentru anul 2025;
2. să obligați pârâta CNAS să furnizeze CMR informațiile de interes public constând în Proiecția/limitele bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, transmise de Ministerul de Finanțe pentru anii 2025 și 2026”, a transmis, duminică, CMR.
Sâmbătă, Colegiul Medicilor din România a atras atenţia, într-o scrisoare deschisă, că nu a primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Nota de fundamentare pe care CNAS a realizat-o pentru întocmirea bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate pe domenii de asistenţă pentru 2025 şi a transmis-o Ministerului de Finanţe.
„Colegiul Medicilor din România (CMR) adresează această Scrisoare Deschisă către Casa Națională de Asigurări de Sănătate având în vedere faptul că reprezentanții CNAS NU au furnizat răspunsuri clare la următorul document: Notificare scrisă adresată dnei președinte a CNAS, dr. Valeria Herdea, cu privire la neprimirea din partea CNAS a Notei de fundamentare pe care CNAS a realizat-o pentru întocmirea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate pe domenii de asistență, transmisă Ministerului de Finanțe pentru întocmirea Bugetului de Stat și a Bugetului de Asigurări Sociale pentru anul 2025”, se arată în Scrisoarea Deschisă.
Potrivit sursei citate, conducerea CMR vrea să vadă în scris că solicitările Colegiului Medicilor din România au fost luate în calcul și transpuse de CNAS în respectiva Notă de Fundamentare.
„La această solicitare, pe care o considerăm legitimă și în strânsa legătură cu ideea de transparență pe care trebuie să fie construită relația CMR – CNAS (nu prietenie, nu subordonare, dorim un parteneriat corect), reprezentanții CNAS au transmis un document (după mai multe solicitări, reveniri și notificări transmise de CMR inclusiv în spațiul public) în care se invocă texte de lege, dar PRACTIC NU RĂSPUND CLAR LA SOLICITAREA CMR și anume – NOTA DE FUNDAMENTARE pe care CNAS a realizat-o pentru întocmirea Bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate pe domenii de asistență, transmisă Ministerului de Finanțe pentru întocmirea Bugetului de Stat și a Bugetului de Asigurări Sociale pentru anul 2025, din care să reiasă că solicitările CMR au fost luate în calcul și transpuse de CNAS în respectiva Notă de Fundamentare (pentru totală transparență din partea CMR, atașăm documentul primit de la CNAS și care, din perspectiva noastră, nu răspunde la solicitarea CMR fundamentată și pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public)”, arată CMR.
CMR afirmă că în timpul ședinței de negociere din data de 13.11.2024 s-a adus în discuție prezentarea către Ministerul Finanțelor a unor simulări pe diferite variante ale valorii punctelor, dar care nu au fost prezentate la solicitarea CMR.
„Astfel, constatăm o diferență majoră între afirmațiile reprezentanților CNAS în cadrul negocierilor și răspunsul transmis către CMR în data de 23.12.2024”, subliniază CMR.
Un alt subiect „extrem de important” pentru care CMR solicită public clarificări amănunțite este reprezentat de procesul de emitere de acte adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale în asistență medicală primară și ambulatoriul de specialitate pentru perioada 01.01.2025 – 31.12.2025.
„Sunt necesare explicații pentru motivulsolicităriisemnării DE ACTE ADIȚIONALE LA CONTRACTE pentru perioade/luni calendaristice în care nu este prevăzută valoarea punctului per capita și a punctului pe serviciu medical în asistența medicală primară, respectiv valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 decembrie 2025. Adresa transmisă către CMR de CNAS în data de 24.12.2024 NU aduce clarificări privind suportul legal al angajării unor contracte pentru orice perioadă în care nu este precizată valoarea contractului, element obligatoriu oricărui contract civil”, a mai precizat CMR.
Sursa rohealthreview.ro