MEDIASTIRI 16 10 2022 RELIGIE
Ziua Sfintei Parascheva, mare sărbătoare pentru întreaga suflare ortodoxă. În aproape 250 de biserici din România este zi de Hram, iar Capitala Moldovei a devenit, de o săptămână, cel mai important loc de rugăciune din țară
Pelerini veniţi din ţară şi străinătate au format un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia.
În fiecare an, odată cu desfășurarea ceremoniei sărbătorii Sfintei Parascheva, au loc sute de miracole și vindecări miraculoase, care au loc pe fondul credinței de nezdruncinat a românilor în sfințenia și în puterea vindecatoare a Sfintei Parascheva.

Zeci de mii de credincioşi au venit de dimineaţa pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi şi pe străzile din împrejurimi, pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu prilejul sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Cunoscută şi ca Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva este considerată în popor ca fiind ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani
La slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi au participat 26 de ierarhi din România şi din străinătate. Ceremonialul a fost oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Nu este o armă mai importantă decât rugăciunea
Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un scurt cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa rugăciunii în contextul vremurilor actuale.
”Nu este o armă mai importantă decât rugăciunea. Iar dumneavoastră ştiţi prin propria experienţă acest lucru. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care o adresaţi lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiţi-vă seara la rugăciune de chipul celor care-au căzut sub bombe, de mamele lor de-acasă, de soţii şi de pruncii lor. O rugăciune, o metanie, un psalm din dumnezeiasca Psaltire pot aduce mult, chiar foarte mult, pentru cele care se întâmplă acolo, rugându-L pe Dumnezeu să vină cu mâna sa ocrotitoare, apărându-ne şi pe noi, şi pe ei de urgia cea nemiloasă a războiului.” spune Parintele Teofan

Cuvioasa Parascheva este recunoscută și sărbătorită ca sfântă de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie.
Indicii. În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși din România o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, zeci de mii de credincioși au venit din toată țară să se închine și să se roage la moaștele Cuvioasei Parascheva, în fiecare an au loc zeci de vindecări miraculoase în timpul sărbătoririi la Iași a Sfintei Parascheva, căreia i se mai spune și Sfânta Vineri.