Ziar Magazin Online

Sfârșitul unui mileniu de tradiție monarhică portugheză și începutul unui lung Exil al Casei Regale de la Lisabona!

MEDIAȘTIRI 29 09 2022 PORTUGALIA REGALA

Articol scris de Raul Babi, 13 ani, elev clasa a 7-a la Scoala 37 din Constanța


Sfârșitul unui mileniu de tradiție monarhică portugheză a început în 1908, odată cu odioasa crimă dublă a Majestății Sale Regelui Carol I, cunoscut drept Martirul și a fiului său, moștenitorul Tronului, A.S.R. Principele Ludovic Filip, Duce de Braganza

Deși răsturnarea oficială a regimului a fost făcută prin tragica Revoluție de la 5 octombrie 1910, tendințele elementelor republicane erau deja cristalizate de la sfârsitul secolului al XIX-lea.

,,În acest loc, pe 1 februarie 1908, au murit pentru Patrie Majestatea Sa Regele, Domnul Carol Întâiul și Principele Regal, Domnul Ludovic Filip”

Pentru a înțelege corect întreg tabloul social și politic complex al evenimentelor care au determinat lovitura de stat de la 1910, trebuie să ne întoarcem în timp cu mai bine de 7 decenii. Lucrurile sunt, deci, puțin mai complicate.

În anul 1807 Forțele Napoleonice au invadat Lisabona, forțând Familia Regală să își mute Reședința în cea mai prosperă colonie a Imperiului – Brazilia. Timp de 13 ani, Rio de Janeiro a servit drept capitală a Regatului Portughez, sub domnia Regelui Ioan al VI-lea.

,,Îmbarcarea lui Ioan al VI-lea și a Familiei Regale (1810)”

Revoluția Liberală de la 1820 a culminat cu întoarcerea Regelui în Lisabona în aprilie 1821 și restabilirea Curții Imperiale pe pământul Portugaliei. Părăsind Brazilia, Regele Ioan al VI-lea l-a proclamat pe fiul său cel mai mare, Principele Petru, în calitate de regent.

Atunci când Lisabona a amenințat oficialii de la Rio de Janeiro despre o posibilă revocare a autonomiei Braziliei, Principele Petru s-a situat de partea poporului brazilian nemulțumit. Toate aceste acțiuni au avut drept consecință proclamarea Independenței Braziliei de la 7 septembrie 1822 și proclamarea lui Petru drept Împărat.

,,Încoronarea M.S.I. Petru Întâiul, Împăratul Braziliei”

„Moartea lui Regelui Ioan al VI-lea, survenită în 1826, a complicat foarte mult situația politică din Portugalia, din cauza a două fracțiuni opuse care se creau în țară, conduse de Infanții Portugaliei: liberalii, conduși de Împăratul Petru al Braziliei […] și absolutiștii, conduși de Prințul Mihai. La moartea regelui Ioan al VI-lea, Petru I și-a numit drept succesor pe fiica sa, Maria a II-a.”

Sursă: https://casarealdesaxecobu.wixsite.com/casarealportuguesa/inicio?fbclid=IwAR0iHQXHh_Zua1bVOTHc12K5picNR_F2q9Ek2O_44E3CvqT6Lcf3J74pniI

Deși atunci când tatăl său, Împăratul Petru I, a abdicat în favoarea sa, Maria avea doar 7 ani, aceasta era deja logodită cu unchiul său, Principele Mihai. Cel din urmă era fratele tatălui Mariei, exilat la Viena pentru multiplele încercări de-ași detrona tatăl, cu scopul disperat de a reinstaura absolutismul monarhic.

Ajungând în Lisabona, Mihai este numit regentul Reginei Maria a II-a, pentru ca mai apoi să își detroneze logodnica, uzurpând tronul și conducând Regatul Portugaliei sub numele de Mihai Întâiul timp de 6 ani.

Aceste acțiuni au dus la o situație politică extrem de sensibilă, care a culminat cu Războaiele Liberale (lupte duse între susținătorii monarhiei constituționale și a Reginei Maria și între susținătorii absolutismului și a Regelui Mihai). În urma învingerii și predării forțelor Uzurpatorului, acesta este forțat să renunțe la toate titlurile nobiliare prin Tratatul de Pace de la Evoramonte.

Mai târziu, Parlamentul (CORTES) a confirmat faptul că toți descendenții fostului Rege Mihai nu vor avea dreptul la titluri nobiliare și nici vreo pretenție la Tronul Portughez.

În 1838 o nouă Constitutie a fost scrisă și promulgată (care nu a fost abrogată până în ziua de azi) care întărea decizia Cortes-ului prin interzicerea moștenirii drepturilor dinastice fiilor lui Miguel de Braganza.

După decesul Reginei Maria a II-a, la tronul Portugaliei i-a urmat fiul Majestății Sale, Regele Petru al V-lea, care a murit la vârsta de 24 de ani, fără succesor. Următorul monarh a fost fratele său, Ludovic, iar mai apoi, fiul lui Ludovic, Carol.

Fiul lui Carol I, Manuel al II-lea a avut o domnie scurtă, de doar 2 ani. Lovitura de stat, urmată de Revoluția de la 1910 au reprezentat sfârșitul monarhiei în Portugalia și începutul exilului Familiei Regale în Regatul Unit. Din cauză că în urma mariajului cu o Principesă Germană, Manuel nu a avut niciun copil, conform Constituției din 1848, la șefia Casei Regale i-a urmat sora sa vitregă – Maria Pia de Saxonia-Coburg și Braganza, recunoscută de Regele Carol I drept fiică.

În ciuda tuturor eforturilor A.S.R. Maria Pia (titlu utilizat cu acordul tatălui său), de a își stabili legitimitatea, intervențiile Guvernului republican în ascuns, au dus la numirea lui Duarte Nuno, descendent direct (nepot) al lui Mihai de Braganza.

Atunci, Casa Regală Portugheză s-a împărțit din nou. Unica linie Constituțională și Legală a fost condusă de A.S.R. Maria Pia și actualmente, de A.S.R. Rosario Poidimani, Ducele de Braganza și  uzurpatorii, insinuând că impostorul Duarte Pio conduce Casa Regală! Trăiască Regele! Trăiască Regatul Portugaliei!

În următorul articol vom discuta despre strămoșii ambelor fracțiuni, prezentul monarhiei din Portugalia și viitorul acesteia!

Indicii. Istoria Casei Regale Portugheze, sfârșitul unui mileniu de tradiție monarhică în Portugalia, odioasa crimă dublă a Majestății Sale Regelui Carol I, cunoscut drept Martirul și a fiului său, moștenitorul Tronului, A.S.R. Principele Ludovic Filip, Duce de Braganza.

HTTP://FACEBOOK, MEDIASTIRI.RO – Ziar Magazin Online 

spot_imgspot_img

Don't Miss

Latest Posts