MEDIASTIRI 04 11 2022 DIVERSE
Vârsta medie de pensionare a politiștilor este de 52 de ani, în condițiile în care orice român care muncește în țara asta iese la pensie la 65 de ani
Este o mare enigmă, cine, cum și de ce s-a hotărât ca anumite categorii sociale, printre care și polițiștii, să iasă la pensie la ridicola vârstă de pensionare de 50 de ani
De ce un muncitor în construcții, agricultură, șoferie, poate și trebuie să muncească până la 65 de ani iar polițiștii, militarii și magistrații nu pot muncii mai mult de 50 de ani? Care este enigma, care este criteriul rațional din punct de vedere social pentru care polițiștii trebuie să iasă la pensie la 52 de ani, iar celelalte categorii sociale la 65 de ani.
De ce un subofiter iese la pensie cu aproape 5000 lei, ofițerul cu 10000 lei, iar celelalte categorii de pensionari ies cu 1600 de lei ?
Unde este logica, rațiunea si echitatea socială? Această vârstă de pensionare de 52 de ani la polițiști, militari și magistrați, este un afront, o sfidare, o batjocoră socială la adresa tuturor celorlalte categorii de muncitori care ies la pensie la 65 de ani.
„Nu există niciun proiect de act normativ. Există discuții cu Banca Mondială, dar nu este un proiect de act normativ. Nu s-a convenit nimic cu Banca Mondială. Banca Mondială nu impune nimic Guvernului și ministrului Muncii. Aceasta este poziția oficială a ministrului Muncii” – a spus Marius Budăi
Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, recomandă Banca Mondială, în cadrul propunerilor pentru reforma pensiilor speciale, proiect asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an.
-
– Membri al Corpului diplomatic și consular
-
– Funcționari publici parlamentari
-
– Personal aeronautic civil
-
– Procurori și judecători
-
– Personalul auxiliar al instanțelor de judecată/procurorilor
-
– Beneficiarii de pensii ai Curții de Conturi
Pentru magistrați, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani va trebui crescută treptat până la 30 de ani și va fi introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare, care va fi crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.
Beneficiul pentru cei cu vechime completă în muncă va fi redus treptat de la 80% la 65% din salariul brut. În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.
Beneficiul țintă va fi redus cu 1,5% pe an până la atingerea acestui obiectiv. Pensia va fi apropiată de salariul net pentru toate pensiile de serviciu și vor fi plafonate la 100% din salariu. Așa, pensiile vor fi conforme cu deciziile Curții Constituționale privind pensiile pentru judecători și procurori. Nu ar trebui să se permită plata unor sume care depășesc 100% din salariul net.
TEME. Polițiștii, magistrații și alte patru categorii sociale vor ieși la pensie la 65 de ani, așa cum este normal, polițiștii, procurorii și judecătorii vor ieși la pensie la 65 de ani ca orice muncitor din România, pensiile polițiștilor și magistratilor vor fi plafonate la maxim 100 % din salariul net pe ultimul an.