Ziar Magazin Online

Cum este gramatical corect, ” Adevărat a înviat” sau ”Adevărat că a înviat” ?!

 

”Hristos a înviat, Irino! Adevărat a înviat, Răducane!” scrie B.S.Delavrancea în ”Văduvele”


Oricât de mult veți căuta, nu veți găsi un răspuns clar la această întrebare. Se pare că nimeni nu are curajul de a-și spune clar și ferm părerea, susținută de o analiză logică. 

Este momentul potrivit pentru a dezbate aceasta enigma!

Ca sa nu lungesc inutil acest articol, o sa va expun parerea mea si a altor persoane cu privire la cum este corect sa raspundem la salutul crestinesc, folosit imediat dupa prima zi de Paste, dupa Sarbatoarea Invierii Domnului Isus Hristos, timp de 40 de zile, pana la Inaltarea Sa!

Vedeti, chiar prima intrebare din paragraf, pare ca desluseste misterul. 

”Adevarat a inviat” este o propozitie care ne spune ca, cuvantul ”Adevarat” a inviat. Ca sa intelegeti, voi folosi propozitia ”Hristos a inviat” care, ne spune ca Hristos a inviat! 

Practic, cei care raspund ”Adevarat a inviat”, inlocuiesc cuvantul ”Hristos” cu cuvantul ”Adevarat” si repeta aceeasi propozitie, dar de data asta, fara nici o logica. Hristos a inviat, si nu cuvantul ”Adevarat” a inviat!

Corect gramatical este in felul urmator: 

ADEVĂRAT, A ÎNVIAT !!! ori folosim expresia

ADEVĂRAT CĂ A ÎNVIAT !!!

De-a lungul istoriei de cateva milenii, undeva, s-a comis o greseala de pronuntare sau de perceptie, care s-a perpetuat natural, pe fondul unei stari emotionale de bucurie mistica, dar reusind sa ocoleasca cu mare dibacie simtul ratiunii si al logicii!

Oamenii emotionali se bucura pur si simplu de aceasta cea mai importanta sarbatoare mistica crestineasca din an, fara sa stea sa analizeze logic si rational fiecare cuvant, accent sau virgula. Noi, cei rationali, a caror minte este incatusata de principiile logicii si ale ratiunii, la fel ca B.S.Delavrancea si altii, ii dam formei gramaticale o valoare care prea putin conteaza!

Facebook – MEDIASTIRI.RO – Ziar Magazin Online

spot_imgspot_img

Don't Miss

Latest Posts