Ziar Magazin Online

Constantin Brâncuși:”Prin Yoga, m-am înălțat de la Pământ la Cer, asemenea Coloanei Infinitului!”

MEDIASTIRI 14 06 2023 YOGA


Există cursuri acreditate de Yoga în toate orașele din România, de unde puteți obține informații complete și autentice despre toate formele de Yoga.


Constantin Brâncuși a practicat Hatha Yoga

Brâncuşi a urmat, pe parcursul întregii sale vieți, o practică spirituală perseverentă. Ghidul său spiritual a fost marele yoghin tibetan Milarepa, care îl îndruma din planul astral.

În ceea ce priveşte practica Yoga, mărturie stă însăşi creațiile sale. Cunoştinţele esoterice, cum ar fi folosirea proporţiei numărului de aur,  demonstrează fără echivoc faptul că Brâncuşi a fost un iniţiat.

Prietenii sculptorului au relatat de nenumărate ori despre faptul că el practica yoga şi despre influenţa pe care spiritualitatea orientală a avut-o asupra creaţiilor lui. Şi Mircea Eliade menționează despre fascinaţia lui Brâncuşi pentru maestrul său Milarepa.

Întâlnirea lui Brâncuşi cu Milarepa

În timp ce călătorea pe jos de la Bucureşti spre Paris, în 1903-1904, Brâncuşi a primit cadou de la un elveţian cartea „Milarepa: Ses crimes, ses épreuves, son nirvana” – Milarepa: crimele sale, încercările, eliberarea spirituală.

Ajuns la Paris, a pus cartea pe un raft. Într-o zi, în timp ce era furat de gânduri, s-a lovit de mobila și o carte i-a picat drept în cap. A fost momentul care i-a transformat întreaga existenţă. Cartea conţinea autobiografia lui Milarepa şi învățăturile lui spirituale.

Sadhana lui Brâncuși

În ce priveşte practica sa spirituală, Brâncuşi vorbeşte despre două etape distincte în viaţa sa: una la tinereţe şi una spre sfârşitul vieţii sale.

După ce a ajuns la Paris, Brâncuşi a început practica tehnicilor de hatha yoga. Sfârșitul vieții a dedicat meditației, așa cum este

Tehnica preferată de Brâncuți se pare că a fost o formă de Japa Yoga cu mantra AUM, combinată cu ritmarea respirației, Sama Vritti Pranayama.

Cum o ghida Brâncuși pe prietena sa Eileen Lane

„Gândeşte-te la cuvântul sacru AUM… E un cuvânt care se identifică cu ceea ce numim Dumnezeu. Imaginează-ţi cuvântul sacru AUM ca fiind lumina atotputernică, dragostea atotcuprinzătoare, ritmul cosmic, creativitate mereu prezentă, cunoaştere nelimitată. Consideră-l treapta cea mai înaltă pe care o va atinge conştiinţa noastră. Această stare poate fi atinsă numai îndepărtând din minte gândurile rătăcitoare, dorinţa neclară, stânjeneala. Asemenea celorlalte lucruri de preţ, eliberarea nu poate fi obţinută fără efort.”

Fondatorul modernismului în sculptură a fost de fapt un tradiţionalist al artelor sacre şi unul dintre puţinii artişti care au menţinut principiile a ceea ce se numeşte artă sacră.

Yoga i-a revelat esența ultimă Divină

Yoga, „Calea Infinitului Divin” sau „Calea către Infinit” are ca scop ultim revelarea directă, efectivă a Realităţii Divine, sau cu alte cuvinte, realizarea unui contact continuu, conştient, cu Cauza Primordială Supremă, care este Dumnezeu Tatăl.

Yoga a fost pentru Brâncuşi calea care l-a condus către esenţe. Meditaţia yoghină l-a făcut să se întoarcă la simbol, pe care apoi l-a transpus în opera sa. „Funcţia artistului rămâne aceea de a descifra semnele ascunse ale naturii şi de a interpreta misterele Universului”, pentru cei pregătiţi să le „vadă”. Nu căutaţi forme secrete sau mistere. Ceea ce vă dau este bucurie curată. Contemplaţi lucrările mele până le vedeţi. Cei aproape de Dumnezeu le-au văzut.”

 „Când creezi, trebuie să te confunzi cu Universul şi cu elementele sale…”

Aceasta reflectă dorinţa sa de a trăi direct acea realitate sacră prezentă atât în lumea exterioară omului cât mai ales în el însuşi: „Arta nu înseamnă o evadare din realitate, ci o intrare în realitatea cea mai adevărată, poate singura realitate adevărată.Vrem întotdeauna să înţelegem ceva. Însă nu este nimic de înţeles. Tot ceea ce puteţi contempla aici, în Atelier, are un singur merit: că este trăit…”


Vă așteptăm pe Facebook: 

FACEBOOK, MEDIASTIRI.RO – Ziar Magazin Online 

FACEBOOK, MEDIASTIRI.RO – Publicație Online de Știri

Pe TIK TOK: @ziaronlinemediastiri.ro

Pe INSTAGRAM: MEDIASTIRI.RO

spot_imgspot_img

Don't Miss

Latest Posts