Ziar Magazin Online

C.G. Jung și Cele 4 Arhetipuri Masculine! Tainele și simbolurile inconstientului Masculin!

MEDIASTIRI 02 02 2023 PSIHOLOGIE 

Carl Gustav Jung: ”Inconștientul învăluie și determină principiile fundamentale ale conștiinței!”

Limbajul inconştientului este simbolic, el se exprima prin simboluri. Studiind în profunzime inconștientul masculin Jung a putut identifica patru mari Arhetipuri, tipare ale existenței și manifestării energiei masculine.

Studiul arhetipurilor masculine și feminine ne ajută enorm de mult la cunoașterea naturii umane, la cunoașterea propriilor calități și defecte. Această cunoaștere ne va ajuta enorm în alegerea partenerului de viață, în felul în care să comunicam și să ne comportăm cu prietenii, partenerii de afaceri și în orice tip de relație.

Cele 4 arhetipuri masculine

1- Regele

Arhetipul Regelui este primul ca importantă, punând în valoare și incluzând celelalte arhetipuri într-un echilibru perfect. Bunul si generosul Rege este totodata si un Razboinic de seama, un Magician benefic si un Amant extraordinar. Si totusi, in cazul majoritatii dintre noi, Regele este ultimul care iese la iveala din hatisul personalitatii. Am putea spune ca Regele este Copilul Divin, dar un Copil Divin calit, experimentat si complex, intelept si la fel de detasat (altruist) pe cat de implicat. Bunul Rege manifesta intelepciunea regelui Solomon.

Arhetipul Regelui in deplinatatea sa presupune controlul de sine, ordine interioara si exterioara, rațiune și integritate in sufletul masculin. De asemenea, confera statorinicie si centrare, manifestand starea de calm. Este fertilizant si centrat, transmite vitalitate, forta vietii si bucurie, aduce sustinere si echilibru. Ne defineste starea de calm suveran in legatura cu identitatea noastra, forta si siguranta masculina. Regele priveste lumea cu ochi fermi, dar totusi blanzi. Ii vede pe ceilalti cu toate slabiciunile, cu toate talentele si valoare lor. Ii onoreaza si ii pomoveaza, ii ghideaza si ii sustine in obinerea deplinatatii propriei lor existente. Nu este invidios, pentru ca se simte in siguranta ca Rege, si este constient de propria lui valoare. El recompenseaza si incurajeaza creativitatea in noi insine si in ceilalti.

Expresia Razboinicului reprezinta latura lui activă, agresiva, care se poate manifesta, daca e necesar, atunci cand ordinea este amenintata. Are, de asemenea, puterea autoritatii interioare.

El stie si discerne (in aspectul lui de Magician) si actioneaza prin prisma acestei cunoasteri profunde.

Este incantat de noi si de ceilalti (aspectul lui de Amant) si isi manifesta aceasta incantare prin cuvinte autentice de apreciere si prin actiuni concrete, care ne impulsioneaza.

Aceasta este energia care se manifesta prin intermediul unui barbat atunci cand el face pasii financiari si psihologici necesari pentru a asigura un trai confortabil familiei sale. Aceasta este energia cu care isi incurajeaza sotia atunci cand, de exemplu, ea decide ca vrea sa-si continue studiile universitare. Aceasta este energia care se exprima intr-un tata care isi ia liber de la serviciu pentru a participa la recitalul de pian al fiului sau.

Aceasta este energia care se exprima prin tine atunci cand esti capabil sa-ti pastrezi cumpatul, cand toti ceilalti care participa la sedinta si l-au pierdut. Aceasta este vocea starii de calm si de incredere, cuvantul incurajator in momentele de haos si de lupta. Aceasta este decizia clara rezultata in urma unei deliberari atente, care inlatura haosul din familie, de la serviciu, din interiorul unei natiuni, din lume. Aceasta este energia ce cauta pacea si stabilitatea, cresterea si dezvoltarea ordonata a tuturor oamenilor – si nu numai a oamenilor, ci si a mediului, a lumii naturale. Regelui ii pasa de intregul regat si este administratorul atat al naturii, cat si al societatii umane.

Umbrele Regelui

Desi majoritatea dintre noi am intalnit intr-o anumita masura aceasta energie a masculinitatii mature in viata noastra in momentele in care ne-am simtit foarte bine integrati, calmi si centrati si, din cand in cand, la tatal nostru, la un unchi sau un bunic amabil si grijuliu, la un coleg de serviciu sau un sef, la un profesor ori la un om politic. Trebuie sa recunoastem ca, in general, am experimentat foarte putin din energia Regelui, in deplinatatea sa. Probabil am simtit-o in anumite aspecte ale sale, dar ceea ce este trist este faptul ca aceasta energie pozitiva lipseste in mod regretabil din viata majoritatii barbatilor. Ceea ce am experimentat cu precadere este ceea ce numim Umbra Regelui.

Regele are o structura de Umbra bipolara, activ-pasiva. Polul activ al Umbrei Regelui il numim Tiranul, iar polul pasiv, Molaul.

Tiranul ii exploateaza pe ceilalti si abuzeaza de ei. Este crud, nemilor si fara sentimente atunci cand urmareste ceea ce considera ca este in interesul sau propiu. Nu cunoaste limite cand vine vorba sa-i degradeze pe altii. El uraste tot ceea ce e frumos, inocent, ceea ce reprezinta un talent puternic, toate energiile vietii.

Il putem observa, de asemenea, pe Regele Tiran actionand in diverse stiluri de viata, ba chiar si in anumite profesii. Marii traficanti de droguri, proxenetii, capii mafiei sunt cu totii exemple in acest sens. Ei exista pentru a-si impune si a-si avansa propriul statut. Singurul lucru la care se gandesc este bunastarea lor castigata pe seama altora.

Barbatul care este posedat de Tiran e foarte sensibil la critici si, chiar daca afiseaza o mina amenintatoare, la cea mai mica remarca se va simti slab si infrant. Totusi, nu va arata acest lucru. Ceea ce vei vedea, daca nu stii la ce sa te uiti, va fi o stare de furie. Dar dupa aceasta furie se ascunde un sentiment al lipsei de valoare, un sentiment de vulnerabilitate si de slabiciune, deoarece in spatele Tiranului se afla celalalt pol al sistemului bipolar al Umbrei Regelui, Molaul.

Prezenta ascunsa a acestui pol pasiv explica dorinta de oglindire – Adora-ma!, Venereaza-ma!, Observa cat sunt de important! – pe care o putem simti la multi dintre supriorii si prietenii nostri. Aceasta explica iesirile lor furioase si atacul asupra acelora pe care ii considera slabi si asupra carora ei isi proiecteaza Molaul interior (propria slabiciune).

Barbatului posedat de Molau ii lipseste centrarea, calmul si siguranta de sine, ceea ce in timp poate duce chiar la paranoia. O paranoia ostila de genul: Prinde-i tu inainte sa te prinda ei este distructiva pentru starea proprie de calm si ordine interioara si va ajunge sa distruga caracterul respectivei persoane dar si al celorlalti, ducand la razbunare.

Relatia Tiranului cu Tiranul de pe Tron

Intr-un fel, grandomania este fireasca in cazul Copilului Divin, ea fiind dorita si de regi. Ceea ce trebuie sa faca parintii – si acest lucru este foarte dificil- este sa dea Copilului Divin care exista in interiorul propriului lor copil exact atata adoratie si afirmare cat ii sunt necesare pentru a-si lasa copilul uman sa coboare de pe tron, usor in lumea reala, unde zeii nu pot trai ca niste muritori. Parintii trebuie sa-si ajute copilul gradat sa nu se mai identifice cu Copilul Divin. Copilul se poate opune detronarii, dar parintii trebuie sa persevereze incurajandu-l uneori, dar totodata aducandu-l cu picioarele pe pamant atunci cand este necesar. Daca ei il vor adora prea mult si nu vor face astfel incat ego-ul baiatului sa se formeze in afara arhtetipului, este posibil ca el sa nu mai coboare niciodata de pe tronul sau. Infatuat de puterea Tiranului de pe Tron va trece pur si simplu la maturitate, gandind ca este Cezar.

O alta modalitate prin care se formeaza umbra regelui este situatia in care parintii au abuzat de baiat si i-au atacat maretia si gloria inca de la inceput. Grandoarea Copilului Divin/ Tiranului de pe Tron se divizeaza si se refugiaza in subconstientul baiatului. Ca o consecinta a acestui fapt, baiatul cade sub puterea Printului cel Molau. Mai tarziu, cand devine adult si functioneaza sub dominatia Molaului, sub presiunea enorma a vietii de adult, maretia sa oprimata poate exploda la suprafata, sub o forma complet bruta si primitiva, complet nemodulata si foarte puternica. Acesta este barbatul care parea lucid, rational si amabil, dar care, odata ce a fost promovat devine brusc o alta persoana, un mic Hitler.

2- Amantul

Amantul este arhetipul jocului si al manifestarii, al corpului sanatos, al existentei intr-o lume a placerilor senzuale si in propriul trup fara rusine.

Astfel, Amantul este profund senzual; el este in mod senzual constient si sensibil la lumea fizica in toata splendoarea sa. Amantul este legat si conectat cu toate, atras in interiorul lor prin sensibilitatea sa, care il face sa se simta in mod compasiv si empatic unit cu tot ceea ce exista. Pentru barbatul care acceseaza Amantul, toate lucrurile sunt legate intre ele in moduri misterioase. El vede, dupa cum se spune, lumea intr-un graunte de nisip. Aceasta este constiinta care stia, cu mult inaintea inventarii holografiei, ca noi traim de fapt intr-un univers holografic, in care fiecare parte reflecta toate partile intr-o uniune imediata si plina de intelegere. Nu este insa numai faptul ca Amantul vede intreaga lume intr-un graunte de nisip, ci el simte totodata ca asa stau lucrurile.

Barbatul care manifestă arhetipul Amantului este deschis fata de un subconstient colectiv, probabil mult mai vast. Subconstientul colectiv este subconstientul fiintelor umane ca specie si acesta contine amintiri inconstiente a tot ceea ce s-a petrecut in vietile tuturor oamenilor care au trait vreodata.

Impreuna cu sensibilitatea lui fata de toate lucrurile interioare si exterioare, exista, de asemenea si pasiunea. Capacitatea Amantului de a se conecta nu este fundamental intelectuala, ci ea are loc mai ales prin simtire. Amantul face aceasta cu o cunoastere profunda. Sa fii aproape de subconstient inseamna sa fii aproape de foc – aproape de focurile vietii si, la nivel biologic, aproape de focul care intretine procesele metabolice. Iubirea, dupa cum stim cu totii, este fierbinte, adeseori, mult prea fierbinte pentru noi.

Barbatul aflat sub influenta Amantului vrea sa atinga si sa fie atins. El vrea sa atinga totul atat fizic, cat si emotional, si vrea sa fie atins de tot ceea ce se afla in jurul lui. Pentru el nu exista limite. El vrea sa traiasca aceasta conectare pe care o simte cu lumea in interior, in contextul sentimentelor sale puternice, si in exterior, in contextul relatiilor sale cu alti oameni. Ca experienta ultima, el cauta sa traiasca lumea experientei senzuale in totalitatea sa.

Amantul are o constiinta estetica. El experimenteaza din punct de vedere estetic. Intreaga sa viata este pentru el o arta si ii evoca sentimente nuantate in mod subtil. Nomazii din desertul Kalahari sunt Amanti. Ei sunt acordati estetic cu tot ce exista in mediul lor. Ei vad sute de culori in lumea lor desertica, nuante subtile de lumini si umbre, care pentru noi sunt nesemnificative.

Energia Amantului este, de asemenea, si sursa spiritualitatii – in special a ceea ce numim misticism. In traditia mistica energia Amantului intuieste Unitatea Suprema a tot ceea ce exista si cauta in mod activ sa experimenteze aceasta Unitate in viata de zi cu zi, manifestandu-se in interiorul barbatului muritor si finit.

 Poate fi sensibil la muzica. Scrisul poate fi pentru el o experienta senzuala. Scriind, el se simte atunci profund conectat cu ceea ce numeste pamantul sau lumea. Interiorul si exteriorul se unesc intr-un intreg continuu si devin astfel capabili sa creeze. Chiar si gandurile abstracte, cum ar fi cele filozofice, teologice sau stiintifice, sunt percepute prin intermediul simturilor. Barbatul care se afla in legatura profunda cu energia Amantului, isi experimeteaza munca si pe cei impreuna cu care lucreaza, prin intermediul acestei constiinte estetice. El poate citi oamenii ca pe o carte. Este adeseori extraordinar de sensibil la schimbarile lor de stare si le poate simti motivele ascunse. Aceasta poate fi o experienta dureroasa. Astfel, Amantul nu este numai arhetipul bucuriei vietii.

Barbatul aflat sub influenta Amantului nu vrea sa se poticneasca de barierele create de societate, luptand impotriva artificialitatii unor astfel de lucruri. Viata lui este neconventionala si dezordonata – studioul artistului, masa de studiu a studentului creativ, biroul sefului hotarat. In consecinta, datorita faptului ca el este opus legilor, in viata sa va fi vizibila vechea tensiune a confruntarii dintre senzualitate si moralitate, dintre iubire si datorie, dintre amor si Roma – amor reprezentand aici experienta pasionala, iar Roma datoria si responsabilitatea fata de lege si ordine.

Energia Amantului este astfel complet opusa – cel putin la prima vedere – celorlalte energii ale masculinitatii mature. Interesele Amantului sunt asadar opuse fata de interesele Razboinicului sau ale Magicianului si fata de grijile Regelui, fata de bariere, ordine si disciplina.

Umbrele Amantului

Barbatul care traieste in oricare dintre polurile Umbrei Amantului este caracterizat de insasi energia care ar putea fi sursa vietii si bunastarii pentru el, daca aceasta ar fi accesata in mod corespunzatori. Insa atata vreme cat el se afla sub influenta Umbrei Amantului, energia lucreaza in directia distrugerii sale si a celor din jurul sau.

Intrebarea pe care si-o pune un barbat care se identifica cu Amantul Dependent este: de ce sa-mi impun vreo limita in experientele mele senzuale si sexuale ale acestei lumi vaste, o lume care este plina de placeri nesfarsite pentru mine?

Cea mai deranjanta caracteristica a Umbrei Amantului ca Dependent este ratacirea sa care se manifesta in mai multe moduri. Barbatul posedat de Umbra Amantului devine efectiv pierdut intr-un ocean al simturilor, nu doar in apusuri sau reverii. Cea mai mica impresie din mediul inconjurator este suficienta pentru a-l descentra. Se pierde in singuratatea suieratului unui tren noaptea, intr-o devastare emotionala cauzata de o cearta la serviciu, in refuzul unei femei pe care o intalneste pe strada. Tras astfel intr-o parte si-n alta, el nu e stapanul propriului destin, ci devine victima sensibilitatii sale. El va fi prins in mrejele lumii imaginilor, a sunetelor, a mirosurilor si senzatiilor tactile.

Atunci cand suntem prinsi in focul iubirii, fierband in agonia si extazul propriilor dorinte, nu suntem capabili sa ne dam un pas inapoi si sa actionam sau sa revenim la noi insine. Suntem incapabili sa ne detasam si sa ne distantam fata de propriile sentimente. Multe vieti se ruineaza din cauza faptului ca oamenii nu se pot extrage din casatoriile si relatiile lor distructive. Ori de cate ori ne simtim prinsi intr-o relatie de dependenta, ar fi bine sa fim atenti, deoarece sansele sa fi devenit victime ale Umbrei Amantului sunt foarte mari.

In aceasta pierzanie – in interior si exterior – victima polului activ al Umbrei Amantului este vesnic nelinistita. Acesta este barbatul care cauta intotdeauna ceva. Din pacate, nici el nu stie ce cauta, dar este cowboy-ul ce calareste singur spre apus, la finalul filmului, alergand spre o noua aventura. Simte nevoia de a merge dincolo nu de limitele cunoasterii sale (lucru care ar fi eliberator pentru el), ci dincolo de limitele senzualitatii sale pentru a obtine cu orice pret intreaga fericire umana.

Pentru Dependent, lumea apare ca fiind formata din fragmente ispititoare ale unui intreg pierdut. Fiind in prim plan, el nu poate vedea profunzimile. Prins in miliardele de forme, el nu poate gasi Unicitatea care i-ar aduce calm si stabilitate.

Ceea ce cauta Dependentul (chiar daca el nu stie aceasta) este orgasmul ultim si continuu, inaltarea ultima si continua a fiintei. Acesta este motivul pentru care el goneste calare dintr-o zona in alta, cautand aventura dupa aventura. Acesta este motivul pentru care trece de la o femeie la alta. De fiecare data cand o femeie il pune fata in fata cu moralitatea, finitudinea, slabiciunea si limitarile sale, spulberandu-i astfel visul de a fi gasit de aceasta data orgasmul fara sfarsit – cu alte cuvinte, atunci cand emotia iluziei uniunii perfecte cu ea (cu lumea, cu Dumnezeu) este profanata – el isi pune saua pe cal si porneste in cautarea unui nou extaz.

Dupa cum am spus, Amantul nu vrea sa fie limitat. Barbatul posedat de Dependent nu are limite. Atunci cand se afla sub influenta Dependentului, barbatii nu suporta sa fie limitati.

Barbatul Dependent se opune barierelor, dar barierele construite cu eforturi eroice sunt tocmai ceea ce el are cel mai mult nevoie. Pentru el nu este necesar sa aiba mai multa unitate cu toate lucrurile, pentru ca are deja prea multa. Ceea ce el are de fapt nevoie este distantare si detasare. Putem observa ca Umbra Amantului Dependent este transferarea din copilarie la varsta adulta a starii de absorbtie in Mama a Baiatului Mamei. Barbatul aflat in puterea Dependentului se afla inca in interiorul Mamei si se lupta sa iasa de acolo. Nevoia de a se detasa si de a stapani puterea haotica a subconstientului feminin este posibil sa duca la dezvaluirea perversiunilor noastre sexuale masculine, in special a acelora care se manifesta in supunere si in umilirea violenta a femeilor. El trebuie sa invete ca lipsa structurii sale masculine, lipsa de disciplina, aventurile sale amoroase si problemele cu autoritatile il vor pune in mod inevitabil in incurcatura.

Ce se petrece insa atunci cand simtim ca nu suntem in legatura cu Amantul in deplinatatea sa? Suntem caracterizati de Amantul Neputincios. Ne vom experimenta astfel vietile intr-un mod nesimtitor, vom percepe sterilitatea si blazarea. Vom descrie simptome de lipsa de entuziasm, lipsa poftei de viata si ne vom simti plictisiti si apatici. Este posibil sa nu ne putem trezi dimineata si sa nu putem dormi noaptea si de multe ori ne putem surprinde ca vorbim singuri. Ne vom simti astfel din ce in ce mai straini de familie, de colegii de serviciu si de prieteni.

Oamenii care sunt in mod obisnuit influentati de Amantul Neputincios sunt depresivi cronici. Ei simt lipsa unei legaturi cu ceilalti si se percep separati de ei insisi. Atunci cand suntem deprimati ne lipseste motivatia de a face lucrurile pe care vrem sau este necesar sa le facem. Acest lucru se petrece in special cu barbatii in varsta. Problemele lor fizice, izolarea, lipsa unei munci utile ii arunca in depresie. Atunci pofta de viata dispare. Amantul pare ca nu poate fi gasit nicaieri. Simt ca nu mai au pentru ce sa traiasca. Biblia spune ca fara un scop in viata, oamenii vor pieri. Oamenii pier datorita lipsei imaginatiei si viziunii specifice Amantului.

Nu numai lipsa viziunii semnifica puterea opresiva a Amantului Neputincios in viata unui barbat, ci si viata sexuala ii este afectata; el devine inactiv sexual. Aceasta lipsa de activitate poate fi cauzata de mai multi factori: plictiseala, lipsa placerii in relatia cu partenera lui, furie mocnita in legatura cu relatia pe care o are, tensiune si stres la serviciu, probleme cu banii sau sentimentul de a fi dominat de aspectul feminin sau de un alt barbat din viata sa. Pe masura ce partenera sa are tot mai multe asteptari, el se retrage tot mai adanc in polul pasiv al Umbrei Amantului. La acest punct, polul opus al Umbrei arhetipale il poate salva, propulsandu-l in cautarea Dependentului pentru satisfactia perfecta a sexualitatii sale, dincolo de lumea obisnuita a relatiilor lui primare.

3- Războinicul

Energia Războinicului este într-adevăr specifică bărbaților, ea este prezentă în civilizațiile pe care le creează, le apără și le extind. Ea este un ingredient vital în construirea lumilor și joacă un rol important în extinderea avantajelor celor mai înalte virtuți umane și a realizărilor culturale pentru întreaga umanitate. Este adevărat și faptul că această energie a Războinicului poate intra adeseori pe căi greșite, iar atunci, consecințele sunt devastatoare.

Una dintre caracteristicele războinicului este agresivitatea. Aceasta este o atitudine de aparare pentru sustinerea vietii ce ia nastere, energizand si motivand subiectul. Ea ne impinge sa fim defensivi sau sa ramanem pe pozitii in confruntarea noastra cu incercarile vietii. Cum stie Razboinicul ce fel de agresivitate este potrivita anumitor circumstante? El stie aceasta prin claritatea gandirii si cu ajutorul discernamantului sau. Razboinicul este intotdeauna alert, intotdeauna treaz si vigilent la ceea ce se petrece in jurul lui. Cu alte cuvinte, el nu-si doarme viata si știe cum sa-si focalizeze mintea si copul. Ca functie importanta a claritatii mintii sale, el este un bun strateg si tactician. Poate evalua circumstantele in care se afla cu acuratete si poate sa se adapteze situatiei din teren.

Razboinicul stie cand trebuie sa forteze pentru a-si invinge oponentul prin mijloace conventionale si cand trebuie sa adopte o strategie neconventionala. El isi apreciaza corect talentul si puterea. Daca realizeaza ca un atac frontal nu va functiona, el va devia atacul oponentului sau si-i va descoperi punctual slab, dupa care va intra in lupta. Exista o diferenta intre Razboinic si Erou. Eroul nu-si cunoaste limitele, el se iluzioneaza in privinta invulnerabilitatii sale. Razboinicul, insa, prin claritatea sa de a gandi realist in aceasta privinta, isi poate estima capacitatile si limitarile in orice situatie data.

Toate traditiile Razboinicilor afirma ca, in plus fata de antrenament, ceea ce il face pe un Razboinic sa ajunga la o stare de claritate a gandirii este trairea fiecarei clipe cu constiinta mortii iminente. Razboinicul cunoaste faptul ca viata este scurta si foarte fragila. Un barbat aflat sub ghidarea Razboinicului stie ca zilele ii sunt numerate. In loc sa-l deprime, constientizarea acestui fapt il conduce la izbucnirea fortei vietii din interiorul fiintei sale si la o intensa experimentare a propriei vieti, care altora le este necunoscuta. Fiecare actiune conteaza. Fiecare act este realizat ca si cum ar fi ultimul. Pentru Razboinicul adevarat, nu este timp pentru ezitari. Acest sentiment al mortii iminente energizeaza barbatul, accesand energia Razboinicului pentru luarea deciziilor decisive. Aceasta inseamna ca el angreneaza viata, ca nu se retrage niciodata de la ea. El nu se gandeste prea mult, deoarece aceasta ar putea duce la aparitia indoielii, indoiala la ezitare, ezitarea la inactiune, iar inactiunea la pierderea bataliei. Actiunile Razboinicului devin a doua lui natura, ele fiind atunci ca niste actiuni reflexe instinctive. Dar pentru acestea el s-a pregatit prin exercitiul unei autodiscipline extraordinare.

Parte din ceea ce este necesar pentru a actiona in mod decisiv in orice fel de situatie, impreuna cu agresivitatea, claritatea gandirii si constiinta iminentei propriei morti, este antrenamentul. Energia Razboinicului are legatura cu capacitatile, puterea si exactitatea si, de asemenea, cu controlul, atat interior si exterior, atat psihologic cat si fizic. Energia Razboinicului are in sarcina pregatirea barbatilor pentru a fi tot ceea ce ei pot fi in gandurile, sentimentele, vorbirea si actiunile lor. Spre deosebirea de actiunile Eroului, cele ale Razboinicului nu sunt niciodata exagerate, niciodata dramatice de dragul dramei; Razboinicul nu actioneaza niciodata pentru a se asigura din nou si din nou ca el este atat de puternic cat crede el despre sine insusi ca este. El nu consuma niciodata mai multa energie decat este absolut nevoie si nu vorbeste prea mult. El vorbeste putin, se misca cu un control fizic demn de un pradator, ataca numai dusmanul si are o cunoastere desavarsita despre tehnologia din bransa sa. Acesta este un alt aspect al interesului Razboinicului in ceea ce priveste capacitatile sale: cunoasterea desavarsita a tehnologiei care ii faciliteaza atingerea scopului. El si-a dezvoltat capacitatea de a manui armele pe care le foloseste pentru a-si pune astfel deciziile in practica.

Isi exercita autocontrolul inainte de toate asupra mintii si a atitudinii sale. Daca acestea sunt in regula corpul le va urma. Un barbat care acceseaza arhetipul Razboinicului are o atitudine mentala pozitiva. Aceasta inseamna ca el are un spirit de necucerit, un mare curaj, este neinfricat, isi asuma responsabilitatea actiunilor sale si da dovada de autodisciplina. Aceasta din urma inseamna ca are capacitatea de a-si dezvolta un control deplin, dus la stadiul de maiestrie, asupra mintii si a corpului sau, si ca totodata are capacitatea de a rezista durerii, atat celei psihologice, cat si celei fizice. Este dispus sa sufere pentru a obtine ceea ce doreste sa obtina.

Energia Razboinicului exprima, de asemenea, si ceea ce am putea numi o obligatie transpersonala. El isi manifesta loialitatea fata de ceva anume – o cauza, un zeu, un popor, o misiune, o natiune – care nu este doar individuala, desi aceasta loialitate transpersonala poate fi focalizata prin intermediul unor personaje importante, cum ar fi, de pilda, un rege. Aceasta obligatie transpersonala ne reveleaza alte cateva caracteristici ale energiei Razboinicului. In primul rand, ea face ca toate relatiile personale sa fie relative, ceea ce inseamna ca ele devin mai putin importante decat obligatia lui transpersonala. Astfel, sufletul barbatului care acceseaza intr-un mod adecvat Razboinicul este organizat in jurul devotiunii sale centrale. Aceasta obligatie elimina multe dintre meschinariile umane. Traind in lumina realitatilor spirituale precum Dumnezeu, sau a unor idealuri marete precum democratia, comunismul, libertatea sau orice alta obligatie transpersonala, ele transforma intr-atat de mult viata unui barbat incat certurile meschine si preocuparile egotice personale nu mai conteaza prea mult pentru acesta.

Devotamentul fata de idealul sau scopul transpersonal, chiar si pana la anihilarea personala, conduce barbatul la o alta caracteristica a Razboinicului. El este distant din punct de vedere emotional, atata vreme cat este in pielea Razboinicului. Aceasta nu inseamna ca barbatul care acceseaza Razboinicul in deplinatatea sa este crud. Doar ca el nu ia decizii (si nu le pune in practica) sub impulsul sentimentelor sale fata de cineva sau ceva, cu exceptia idealului sau. El spune ca a fi inaccesibil inseamna a atinge lumea din jurul sau intr-un mod cumpatat, intr-o stare de detasare emotionala. Aceasta atitudine face, de asemenea, parte din claritatea gandirii Razboinicului. El este atent la ceea ce are de facut, la deciziile sale si la actiunile pe care le savarseste fara pasiune si fara emotii. Modul detasat de a experimenta o situatie amenintatoare obiectiveaza situatia si permite analizarea ei dintr-o perspective mult mai clara si mai avantajoasa din punct de vedere strategic. Astfel, Razboinicul va fi capabil sa actioneze fara a tine atat de mult seama de emotiile sale; va actiona cu mai multa forta, rapiditate si eficienta, deoarece atunci el s-a detasat de propria lui persoana.

Atunci cand energia Razboinicului este conectata cu celelalte energii masculine mature, rezulta ceva cu adevarat splendid. Cand Razboinicul este conectat cu Regele, el serveste in mod constient regatul si actiunile sale decisive. Interfata Razboinicului cu arhetipul Magicianului este ceea ce il ajuta sa obtina maiestria si controlul asupra lui insusi si asupra armelor sale. Aceasta ii permite sa-si canalizeze si sa-si directioneze puterea pentru a-si atinge scopurile. Intrepatrunderea cu energia Amantului ii confera Razboinicului compasiune si sentimentul legaturii cu toate lucrurile. Amantul este energia masculina ce ii faciliteaza legatura cu fiintele umane, cu toata fragilitatea si vulnerabilitatea lor. Amantul il face pe barbatul care se afla sub influenta Razboinicului sa manifeste compasiune atunci cand isi face datoria.

Umbrele Razboinicului

Detasarea energiei Razboincului fata de relatiile umane conduce la reale probleme. Aceste probleme devin extrem de dureroase si distructive pentru un barbat care este prins in Umbra bipolara a Razboinicului. Desi detasarea in sine nu este rea ea lasa totusi usa deschisa demonului cruzimii. Datorita faptului ca este atat de vulnerabil in ceea ce priveste relatiile cu alte personae, barbatul aflat sub influenta Razboinicului are nevoie urgenta sa-si controleze cat mai bine sentimentele si mintea. Altfel cuzimea se va furisa inauntru pe usa din spate cand el nu este atent.

Razboinicul, ca spirit razbunator, se manifesta in fiinta noastra atunci cand suntem foarte speriati sau foarte furiosi. Un fel de sete de sange pune stapanire pe barbatul care se afla intr-o situatie tensionata, o lupta efectiva sau o situatie de viata stresanta.

Pe langa pasiunea pentru distrugere si cruzime exista si o ura fata de cel slab neajutorat si vulnerabil (de fapt, acesta este Masochistul ascuns care exista in fiinta Sadicului). Cruzimea Razboinicului Sadic este direct corelata cu ceea ce este in neregula cu energia Eroului Exista anumite similaritati intre Umbra Razboinicului si Erou. Umbra Razboinicului duce la varsta maturitatii nesiguranta adolescentului, emotivitatea violenta si disperarea Eroului, ce cauta sa infrunte puterea coplesitoare a femininunului care intotdeauna tinde sa evoce polul masochist sau cel las al Umbrei disfunctionale a Eroului. Barbatul aflat sub influenta bipolaritatii Umbrei Razboinicului, nesigur de puterea sa masculina falica, inca se lupta cu ceea ce el experimenteaza ca fiind femininul extraordinar de puternic, precum si cu tot ceea ce presupune ca este de tip relational. Frica sa disperata il conduce la o brutalitate nebuneasca, de nestavilit.

Desi noi toti putem deveni vulnerabili fata de Razboinicul Sadic in anumite momente, exista un gen de personalitate care manifesta cu mai mare usurinta aceasta energie. Este vorba despre tulburarea compusiva de personalitate. Personalitatile compulsive sunt obsedate de munca. Ele au o capacitate extraordinara de a suporta durerea si de obicei pot duce la bun sfarsit o activitate care necesita un efort enorm. Dar ceea ce le tine, de fapt, motoarele pornite este o adanca anxietate, este disperarea Eroului. Acestia au o foarte mica priza asupra simtului propriei valori. Ei nu stiu ceea ce vor cu adevarat, ce le lipseste sau ce ar vrea sa aiba. Isi petrec viata atacand pe oricine si orice: slujba, incercarile vietii, pe ei insisi sau pe ceilalti. In timpul acestui process sunt insa macinati de catre Razboinicul Sadic si ajung repede la extenuare.

Masochistul este polul pasiv al Umbrei Razboinicului, acel catelus batut care se afla chiar in spatele manifestarii pline de furie a Sadicului. Barbatii au dreptate sa se teama de Lasul din interiorul lor. Masochistul proiecteaza energia Razboinicului asupra altora si determina in barbat starea de neputinta. Barbatul care este posedat de Masochist nu e capabil sa se apere din punct de vedere psihologic. El le permite altora (si lui insusi) sa-l impinga de colo-colo, sa depaseasca limitele a ceea ce el poate tolera si totusi sa-si pastreze in continuare respectul de sine, nemaivorbind de sanatatea lui fizica si psihica. Fiecare dintre noi, indiferent de directia pe care o alegem in viata, putem cadea sub puterea Umbrei bipolare a Razboinicului, in orice domeniu al vietii noastre. Poate datorita faptului ca nu stim cand sa renuntam la o relatie imposibila, la un cerc de prieteni cu o proasta influenta sau la o slujba frustranta. Atunci cand ne aflam sub puterea Masochistului, vom accepta mult prea multe abuzuri pentru un timp indelungat, dupa care vom exploda intr-o criza sadica de violenta verbala si chiar fizica.

4- Magicianul

Energia Magicianului este arhetipul constientei si al discernamantului, in primul rand, dar si al cunoasterii a ceea ce este imediat vizibil sau obisnuit. Este arhetipul care guverneaza ceea ce in psihologie este numit Ego-ul observator.

Chiar daca in psihologie se presupune ca ego-ul este al doilea ca importanta dupa subconstient, acesta este de fapt vital pentru supravietuirea noastra. Numai atunci cand este identificat cu o alta forma de energie – un arhetip sau un complex – el devine disfunctional. Rolul sau este acela de a sta deoparte si de a observa, de a monitoriza informatiile care vin din interiori, dar si din exterior si apoi, in intelepciunea sa va lua deciziile necesare in viata.

Atunci cand ego-ul, care este precum un observator, se afla pe aceeasi lungime de unda cu Sinele, el va fi initiat in intelepciunea secreta a Sinelui. Intr-un anumit sens, el este chiar servitorul Sinelui. Dar in alt sens, este administratorul si conductorul puterii Sinelui.

Ego-ul observator este detasat de curgerea obisnuita a evenimentelor, sentimentelor si experientelor zilnice. Dintr-un anumit punct de vedere, el nu traieste viata. El priveste viata si apasa butoanele potrivite la momentele potrivite pentru a accesa fluxurile de energie atunci cand acest lucru este necesar.

Arhetipul Magicianului in colaborare cu ego-ul observator ne protejeaza de puterea coplesitoare a celorlalte arhetipuri. Magicianul cunoaste forta extraordinara a „soarelui” interior si știe cum sa canalizeze aceasta energie pentru a beneficia la maximum de ea. Sablonul Magicianului regleaza fluxurile energetice interioare ale diferitelor arhetipuri, in avantajul vietilor noastre individuale. Multi magicieni umani, avand diferite profesii si orientari in viata, isi folosesc in mod constient cunoasterea si competenta tehnologica atat pentru beneficiul altora, cat si al lor personal.

Energia Magicianului este prezenta in arhetipul Razboinicului sub forma claritatii sale mentale. Magicianul singur nu are capacitatea de a actiona; aceasta este specialitatea Razboinicului. Dar poate gandi creator. Ori de cate ori suntem pusi fata in fata, in viata noastra de zi cu zi, cu necesitatea unei decizii care este foarte dificila, luam anumite decizii, in urma unei deliberari atente, pline de luciditate si discernamant, accesand astfel Magicianul din interiorul nostru.

Magicianul este arhetipul chibzuintei si al reflectiei. Datorita acestui fapt, in cazul lui este vorba si despre energia introspectiei. Prin introspectie nu ne referim aici la o stare de timiditate, ci mai degraba la capacitatea de detasare fata de furtunile launtrice sau exterioare si de conectare la resursele si adevarurile interioare profunde. Energia Magicianului ajuta la formarea axei ego-Sine si este manifestata prin stabilitate, centrare si detasare emotionala.

Magicianul isi face simtita prezenta cel mai adesea in perioadele de criza. Daca ne amintim un moment de toate aspectele vietii noastre in care gandirea clara, atenta, bazata pe intelepciunea interioara si competenta tehnica ne-a ajutat din plin, atunci vom ințelege natura adevarata a Magicianului.

Adeseori, intr-o situatie dificila oamenii sunt atrasi intr-un anumit timp si spatiu pe care le putem numi sacre, datorita faptului ca acestea sunt foarte diferite de timpul si spatiul pe care le experimentam in mod normal. Acest spatiu sacru este binecunoscut de barbatii care sunt ghidati de energia Magicianului, deoarece ei se pot duce efectiv in acest spatiu, la vointa, intr-un mod similar magicienilor care folosesc cercul magic si rostesc anumite incantatii. Acesti barbati patrund in spatiul respectiv ascultand anumite piese musicale, facand plimbari lungi prin padure, meditand la anumite teme si imagini mentale si prin multe alte metode. Atunci cand ajung in acest spatiu sacru interior, ei se pot pune in legatura cu energia Magicianului. De aici ei pot vedea ce anume trebuie sa faca intr-o anumita problema si cum. Magicianul primordial din interiorul barbatului s-a manifestat intr-un mod mult mai amplu prin intermediul samanilor acelor timpuri. In societatile traditionale, samanul era vindecatorul, cel care reda viata, care gasea sufletele pierdute si care descoperea cauzele ascunse ale nenorocului. Era cel care restaura integritatea si completitudinea fiintelor, atat la nivelul individului, cat si al comunitatilor. Energia Magicianului are drept scop realizarea plenitudinii existentei pentru tot ceea ce exista, prin utilizarea plina de compasiune a cunoasterii si tehnologiei.

Umbrele Magicianului

Arhetipul Magicianului, la fel ca toate formele de manifestare a potentialitatii energiei masculine mature, are si el o umbra. Daca epoca noastra este o epoca a Magicianului, atunci fara indoiala ca ea este si o epoca a Umbrei bipolare a Magicianului. Polul activ al Umbrei Magicianului este, intr-un sens special, o Umbra a puterii. Un barbat aflat sub influenta acestei umbre nu-i ghideaza pe altii, cum face un Magician, ci ii directioneaza in anumite moduri pe care ei nu le pot vedea. Interesul lui nu este acela de a-i initia pe altii pentru ca ei sa aiba o viata mai buna, mai fericita si mai implinita. In loc de aceasta, manipulatorul manevreaza oamenii prin tainuirea fata de ei a unor informatii de care acestia ar putea avea nevoie pentru propria lor bunastare.

El cere mult in schimbul putinelor informatii pe care le ofera si care de obicei sunt exact atat cat sa-i demonstreze superioritatea si vasta lui cunoastere. Umbra Magicianului, Manipulatorul, nu este doar detasat ci si plin de cruzime. Manipularea oamenilor, mergand pana la utilizarea minciunilor fatise, exprima o separare cinica de domeniul relatiilor adevarate, separare ce este la fel de distructiva ca si obedienta fata de toate propagandele politice. Prin folosirea cu buna stiinta a unor imagini si simboluri care apeleaza la ranile emotionale ale semenilor lor, acesti sarlatani actioneaza ca niste practicanti ai magiei negre, precum magicienii rai sau vrajitorii voodoo.

Barbatul aflat sub puterea Magicianului nu ii raneste doar pe ceilalti cu indiferenta sa plina de cinism fata de valorile umane, utilizand tehnici subliminale de manipulare, dar totodata se raneste si pe el insusi. Acesta este barbatul care gandeste prea mult, care se blocheaza in pragul sansei pe care o are viata, fara sa o traiasca vreodata. El este prins in plasa pro si contra-urilor in legatura cu deciziile sale si se pierde in labirintul meandrelor reflexiilor sale, din care nu se poate extrage. Ii este frica sa traiasca, sa paseasca in lupta. El poate doar sa stea in patratelul lui si sa gandeasca. Anii trec si sfarseste prin a regreta viata sterila pe care a dus-o, intrebandu-se cu uimire cand a trecut atat de repede. Din cauza fricii de a trai, el nu poate participa la bucuria si placerea pe care alti oameni o experimenteaza in viata. Daca este rezervat fata de ceilalti si nu impartaseste cu ei ceea ce stie, in final se va simti izolat si singur. Mergand pana la a-i rani pe altii cu tehnologia si cunoasterea sa si izolandu-se fata de orice tip de relatii cu celelalte finite umane, el se izoleaza astfel de propriul sau lui suflet.

Polul pasiv al Umbrei Magicianului este ceea ce noi numim Naivul sau Inocentul. Inocentul este o transbordare din copilarie in varsta maturitatii a polului pasiv al Umbrei Copilului Precoce – Prostutul. La fel este si Inocentul; el vrea puterea si statutul care se acorda de obicei barbatului Magician, cel putin in domeniile sanctionate din punct de vedere social. Dar acesta nu vrea sa-si asume si responsabilitatile care apartin unui Magician adevarat. El nu doreste sa impartaseasca si sa-i invete pe altii. Nu vrea sarcina de a-i ajuta pe altii intr-un mod atent, pas cu pas, asa cum este necesar in cazul oricarei initieri. El nu vrea sa fie un servitor al spatiului sacru, nu vrea sa se cunoasca pe sine si cu siguranta nu vrea sa faca efortul necesar pentru a detine si a canaliza puterea in mod constructiv. El vrea sa invete numai atat cat ii este de ajuns pentru a-i devia pe cei care fac eforturi constructive. In timp ce protesteaza impotriva puterilor ascunse, barbatul posedat de Inocent, prea bun pentru a face el insusi un efort real, ii blocheaza pe altii si cauta sa-i duca la pierzanie. In timp ce Escrocul are ca scop dezumflarea necesara a maretiei noastre, Umbra Magicianului lucreaza la a ne dezumfla atunci cand aceasta dezumflare nu numai ca nu este necesara, dar chiar ne face rau. Motivatiile de baza ale Inocentului vin din invidia pe care el o simte fata de cei care actioneaza, care traiesc, care vor sa impartaseasca celorlalti din experienta lor. Indiferenta si comportamentul lui impresionant, remarcile sale zeflemitoare, ostilitatea fata de intrebari sunt toate destinate sa-I acopere dezolarea interioara si sa-i ascunda fata de lume, lipsa de viata si lipsa de responsabilitate.


spot_imgspot_img

Don't Miss

Latest Posts