MEDIASTIRI 21 11 2022 LIFESTYLE
Descendent al Bălăcenilor, Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos
Membru de onoare al Academiei Române. Bălăcenii, veche familie boierească aparținând nobilimii pământene, căreia în secolul al XVII-lea aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German și i-a concesionat stema.
Petrece în fiecare zi câte 4-5 ore în fața calculatorului, citește mult, se informează în permanență. Și-a publicat deja memoriile în 5 volume, pe lângă celelalte cărți pe care le-a scris. Nu mai are putere să se deplaseze, vârsta i-a afectat picioarele. Cursurile online s-au potrivit perfect vârstei sale.
Este medic primar geriatru, a fost șef de secție la Institutul Național de Gerontologie (1974-1993), iar în anul 1991 devine director general al Institutului „Ana Aslan”.
A realizat cercetări în domeniul neurofiziolgiei, neuropsihiatrie, geriatriei, fiind unul dintre fondatorii neuro și psihociberneticii, precum și în domeniul istoriei medicinei, istoriei Țărilor Române, antropologiei fizice și culturale. La Universitatea Ecologică predă cursuri de neuropsihologie, genetica comportamentului și de antropologie. Conduce Centrul Internațional Anti Drog și pentru Drepturile Omului (CIADO).
Care este rețeta unei minți performante
Este un optimist incorigibil și mai ales are grijă să aibă o activitate intelectuală intensă, pentru a-și menține creierul tânăr și funcțional.
C.B.S. ”Creierul e o mașină tare curioasă. Orice mașină, cu cât lucrează mai mult, cu atât se uzează, dar creierul e invers, cu cât lucrează mai mult, cu atât se păstrează capacitățile sale de funcționare. Nu vă lăsați niciodată de a antrena creierul în tot felul de operațiuni, de memorie, de judecată, jocuri inteligente, cuvinte încrucișate, citiți, scrieți, asta menține creierul în activitate”.
C.B.S nu va ieși la pensie, va lucra până la sfârșit
”N-am ieșit la pensie, lucrez cu carte de muncă la Universitatea Ecologică, predau 3 cursuri: Anatomia sistemului nervos, Genetică și Antropologie. Eu am oroare de omul parazit. Nu m-am plictisit niciodată, chiar și atunci când sunt într-o situație izolată fac creierul să meargă, am imaginație, construiesc articole, eseuri, mintea mea merge tot timpul. Votez, merg la congrese, la ședințele Academiei, îmi fac datoria de cetățean”.
Care este secretul longevității
C.B.S. ”Există un singur răspuns pe care l-a dat Comfort, un geriatru francez: să îți alegi părinți longevivi. E o problemă de genetică, să ai în genele tale prescrisă ideea de a trăi mai multă vreme. Dacă nu o ai, n-ai ce face. Dar dacă o ai, nu e suficient. Noi trebuie să nu ne batem joc de materialul genetic”.
”Eu mănânc mult dimineața: ouă, carne, brânză, sosuri, mănânc trei feluri și un desert la prânz și seara, dar regulat și nu în cantitate foarte mare. Și fac asta de peste 90 de ani. (râde) Din când în când beau câte un păhărel de vin sau de bere, alcoolul în cantitate mică nu e periculos, e chiar un stimulent al sistemului nervos”.
Mesaj de la C.B.S. pentru cei care ne conduc
”Să mai citească istorie. Au multe de învățat.”
TEME. Constantin Bălăceanu Stolnici, la 98 de ani nu s-a pensionat, C.B. Stolnici, la 98 de ani lucrează în continuare, predă trei cursuri, C.B. Stolnici, mănânca mult dimineața, carne, ouă, brânză.