Ziar Magazin Online

Adevărata semnificație a sculpturilor lui Brâncuși!”Masa apostolilor neamului, Coloana sacrificiului infinit și Poarta întregirii neamului”

MEDIASTIRI 10 01 2023 MISTERE CULTURA

Constantin Brâncuși a avut o vădită pasiune către spiritualitate, ceea ce a avut o influență decisivă asupra tematicii lucrărilor sale, ca sculptor în piatră

O poveste relatată de doctorul Traian Stoicoiu, care a locuit lângă Targu Jiu. 

Parinții săi au fost directori la școlile din Tg Jiu: cea de băieți si cea de fete. Tatăl sau, Matei Stoicoiu, a cumpărat o casa chiar în Tg. Jiu ca să fie aproape de școală. Într-o vară, când se plimba prin parcul de la Tg. Jiu l-a întâlnit pe Brâncuși în parc.

Ei se cunoșteau, deoarece fuseseră colegi în clasele primare. L-a întrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca să cerceteze locul în parc, unde să amplaseze niște monumente, care au fost comandate în memoria eroilor din primul război mondial. Apoi Matei i-a spus că o să-i facă cunoștință cu fiul sau, doctorul Traian Stoicoiu.

”Am facut piatra să cânte” -Constantin Brancuși

Astfel că atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncuși, a rămas impresionat. Traian era supărat când îmi povestea că comuniștii au schimbat adevăratele nume ale operelor lui Brâncuși și anume:

1- Nu se chema “Coloana infinitului”, ci “Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii noștri. Pe de alta parte, dacă numărați modulele din care este alcătuită coloana, veți obține un număr care reprezintă anul când a fost primul război mondial și se termină cu o jumătate din modul, adică reprezintă jumătatea anului respectiv.

Coloana sacrificiului infinit

2- Al doilea monument, așa cum l-a conceput Brâncuși, este o masă înconjurată de 12 scaune. Deci nu “Masa tăcerii”, ci “Masa apostolilor neamului”, iar în mijloc s-ar afla Iisus Christos.

Masa apostolilor neamului

3- Al treilea monument arată ca o poarta, dar nici pe departe nu este poarta. Deci, nu se numește “Poarta sărutului”, deoarece nu are legătură cu memoria eroilor, ci ”Poarta întregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcătuit din 4 stâlpi uniți sus cu o grindă.

Poarta întregirii neamului

Deci acestea reprezintă 8 regiuni care trebuiau să se alipească patriei mame, România. Brâncuși a fost un sculptor simbolist iar comuniștilor nu le-au plăcut numele date de Brâncuși, operelor lui.

Doctorul înainte de a muri, a spus să transmit în țară aceste lucruri pe care el le știa perfect. Cu stima, Liviu Popp Mesaj primit cu rugamintea de a-l da mai departe!


Vă așteptăm și pe cele 2 grupuri de Facebook ale ziarului: 

FACEBOOK, MEDIASTIRI.RO – Ziar Magazin Online 

FACEBOOK, MEDIASTIRI.RO – Publicație Online de Știri

spot_imgspot_img

Don't Miss

Latest Posts